Naši projekti

FOOTBALL ZAJEDNO 

Projekat je posvećen promovisanju jednakosti i nediskriminacije koristeći popularnost fudbala kao glavno sredstvo. Jedan od glavnih fokusa je međunarodni dijalog, i unapređivanje ljudskih prava i društvene inkluzije u regionu. Ciljna grupa projekta su mladi koji se nalaze u nepovoljnom položaju, kao i devojčice i žene koje nemaju jednaku mogućnost učešća u fudbalu. Ovim projektom želimo da kreiramo jednake uslove za participaciju u fudbalu. 

Football Zajedno koordinira Fairplay inicijativa (VIDC) u saradnji sa glavnim partnerima Igrajmo Zajedno Inicijativom i BAAP, u saradnji sa nogometnim savezima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

 

CHAMPIONS TROPHY 

Champions Trophy je jedan od najvećih omladinskih fudbalskih turnira na svijetu. Ono što razlikuje ovaj turnir od ostalih jeste sistem takmičenja. Širom svijeta igraju se kvalifikacioni turniri, a ekipe organizatori i pobjednici kvalifikuju se na finalni turnir gdje ih dočekuju top ekipe svijeta. Turnir se igra za generacije U9, U10, U11, U12, U13 i djevojke U12. Preko 400 timova se okupi na finalu u donjoj Austriji a preko 1.900 učestvuje  na kvalifikacionim turnirima. 

Našu saradnju sa Champions Trophy započeli smo 2017. godine sa organizacijom kvalifikacionih turnira, a nastavili 2018. i 2019. godine sa velikim finalima u Sarajevu U11 i Beogradu U12. Listu impresivnih učesnika predvodili su timovi poput: FC Liverpool, AS Roma, SL Benfica, FC Admira Wacker i drugi.

 

FOOTBALL PEOPLE ACTION WEEKS

Igramo Zajedno Inicijativa učestvuje u najvećoj globalnoj kampanji za socijalne promjene  u fudbalu – #FootballPeople Action sedmici. Za vrijeme dvosedmične kampanje kroz aktivizam u fudbalu suprostavljamo se rasizmu, diskriminaciji i stereotipima, i podržavamo različitost i inkluziju. Naše aktivnosti u ovom projektu usmjerene su uglavnom prema najmlađim igračima i igračicama i njihovoj edukaciji o ovim bitnim temama.

 

INTEGRACIJA MIGRANATA KROZ FUDBAL

.

Uslijed migrantske krize u BiH, Nogometni savez Bosne i Hercegovine kreirao je projekat kao bi unapredio položaj izbeglica, migranata-kinja. Inicijativa Igramo Zajedno kao jedan od partnera na projektu zajedno sa savezom organizovati će redovne fudbalske treninge i fairplay radionice u centrima za smještaj, edukacije za sudije, kao i uključivanje migranata-kinja i izbeglica u lokalne profesionlane klubove.  

 

BS